Reisebrev fra juni 2014

Folk og røvere fra Rissa til Oslo

Rissa Ungdomslag fikk for en tid tilbake et tilbud fra Norsk Amatørteaterfestival om å sette opp stykket ”Folk og røvere i Kardemomme by” på Det Norske Teateret i Oslo. Dette skulle skje på fredag den 13. juni under festivaluka. Til tross for at teatermiljøet til tider kan være nokså overtroisk var det ingen som så på fredag den 13. som en ulykkesdato. Snarere tvert i mot.

Etter en kort innøvingsperiode satte vi kursen mot Oslo med buss på torsdag. Vi hadde sendt to mann i forveien. Vår engasjerte regissør, Per, og hans tvillingbror, sjarmtrollet Pål. Disse to skulle være våre representanter i en revy som skulle øves inn i løpet av disse dagene. Premiere skulle være på lørdag. Et vågalt stunt.

Bussturen startet, naturlig nok, i Heimtun. Kulisser, rekvisitter, kostymer og personlig bagasje måtte lastes inn i bussen. Lasterommet ble etter hvert så fullt at noe måtte inn i bussen. Vår trivelige bussjåfør, Svein Jenssen, er sannsynligvis den eneste som kan si at han har fraktet en trikk tur-retur Oslo, inne i bussen!

Til tross for at vi disponerer den nevnte trikken samt kamel og esel, var det ingen som benyttet seg av disse befordringsmidlene på veien sørover. De aller fleste er med bussen, men også tog, fly og bil blir benyttet. Totalt er vi 27 stykker som inntar tigerstaden denne helga. Bussturen sørover gikk fint og selv om det var veiarbeid ved Mjøsa og ytterligere kø inn mot Oslo var humøret på topp hele veien. Tiden ble brukt til lesing, spilling, synging, øving og mye ”sjitprat”. Simon tok sin del av humøransvaret da han tok mikrofonen og deklamerte gode historier fra sin medbrakte vitsebok. ”Kelner, det er et høreapparat i suppen min!” – ”Hæ?” Linnea (6 år) fikk også fram latteren da hun avbrøt Astri (betydelig eldre) midt i en fortelling med å si: ”ha på dæ sælan du no!” Det viste seg, ganske riktig, at Astri hadde glemt å feste setebeltet.

Vi ankommer Perminalen hotell omtrent ved midnatt og de fleste velger å ta kvelden mens andre velger å utforske nærmiljøet.

Den store dagen opprinner og våre siste aktører flys inn. Fem av guttene er allerede i sving på festivalen med ymse gjøremål. Per og Pål er i full sving med øvelsene til revyen og Erik, Adrian og Simon er på improvisasjonskurs. Klokken 13.00 er det samling på Det Norske Teateret. Nå slipper vi endelig inn på scene 3. Kulissene må nå fraktes fra bussen og opp til 5. etasje hvor de må settes sammen og plasseres på de riktige stedene. Heldigvis har vi et godt drillet støtteapparat, så innen skuespillerne har kommet i riktige kostymer og funnet veien tilbake til scenen er det meste på plass. Orkesteret har også kommet på plass og Jovna har fått et piano. Vi ble litt stresset et øyeblikk da det viste seg at det ikke var piano i denne salen men heldigvis var det handlekraftige mennesker ved teateret som fikk ordnet dette.

Vi får så vidt tid til en kjapp gjennomgang og nå begynner de fleste å kjenne på at det er like før vi skal opptre på en av Norges største teaterscener. Gjennomgangen går greit og vi går av scenen med en god følelse før den store premieren.

Alle har sine rutiner før de skal på scenen og nå går alle hver til sitt. Noen trenger ro, andre trenger det motsatte. Noen varmer opp stemme, andre finpusser tekst, noen drikker, alle må på do. Noen sjekker kostyme og rekvisitter for åttende gang, andre skulle gjort det. De fleste er spent, men absolutt alle gleder seg.

Så er det tid for å slippe publikum inn i salen, nå må alt være på plass. Dørene går opp og inn strømmer et forventningsfullt publikum. Pulsen øker, hendene blir klamme, føttene vil ikke stå stille, det gjør derimot hjernen. Hva i all verden var åpningsreplikken min? Så strømmer plutselig tonene ut fra vårt flotte orkester og de spiller bedre en noen gang. Pulsen går litt ned, føttene roer seg og vips, så var åpningsreplikken på plass allikevel. Politimester Bastian styrer Kardemomme by med sin godmodige væremåte. Tobias leverer som vanlig godt vær både fra øst og øst. Tante Sofie er like streng som hun pleier å være og vesle Kamomilla sjarmerer både Tommy og publikum med sin vakre sang. Alle som en gjør en veldig fin forestilling, men er likevel spente når vi etterpå skal samles for å få en konstruktiv tilbakemelding fra Grethe Ryen. Hun har jobbet som skuespiller på dette teateret i ca. 40 år så hun skal vite hva hun snakker om. Etter hvert er vi samlet og Grethe står foran oss, nokså alvorlig. Hun forteller oss at hun kan være veldig streng i sine tilbakemeldinger, noe andre aktører ved festivalen har fått erfare. Så smiler hun til oss og sier at hun er fullstendig sjarmert, bortsett fra et par steder hvor vi kunne strammet inn litt, hadde hun kost seg hele veien. Hun sa også sågar, at hun trodde det var akkurat sånn Torbjørn Egner hadde ment at Kardemomme by skulle være. Hun trakk spesielt fram ensemblets to yngste, Erik og Marie samt Pål. Han var den mest sjarmerende skuespilleren hun noen gang hadde sett. Så det så!

Vi var nå en ganske oppglødd gjeng og nedrigging og skifting gikk i en fei. De glade musikanter var så høyt oppe at tubaen til Helge tok den høye C i pur glede. Resten av kvelden skulle bare nytes. Først med god mat og drikke før de fleste dro tilbake til teateret for å se revyen til Vestvågøy teaterlag som var et av de andre lagene som deltok på festivalen.

Lørdagen var det fritt fram for hver enkelt å disponere. Oslo viste seg fram fra sin beste side med strålende sol og masse folk. Enten man dro på shopping, på picknick i Frognerparken, spaserte på Karl Johan eller nøt duggfrisk drikke på Aker brygge hang nok godfølelsen fra gårsdagens forestilling i kroppen.

Lørdagen ble avsluttet med revyen som Per og Pål hadde bidratt til. Denne revyen besto av folk fra alle gruppene som deltok på festivalen. Det var en imponerende bra revy med tanke på at de startet øvingene fire dager tidligere og at alle aktørene hadde minst en annen oppsetting i tillegg til denne. Per og Pål gjorde som vanlig en kjempejobb og sto for flere av høydepunktene. Helt objektivt sett altså. Vi kan trygt si at Rissa Ungdomslag gjorde seg positivt bemerket under årets festival. Kvelden ble avsluttet med festmiddag for alle festivalens deltagere hvor vi overvar blant annet utdelingen av Huldaprisen.

Søndag morgen var (nesten) alle friske og raske og klar for bussturen tilbake til Rissa. En glad gjeng med teateramatører er en uforglemmelig opplevelse rikere. En fantastisk tur som ble gjort mulig takket være rause sponsorer som Rissa kommune, Sør Trøndelag ungdomslag og Sparebank 1 Midt Norge avdeling Rissa. Vi sitter igjen med mange inntrykk, nye bekjentskaper, godt samhold og ikke minst en forrykende forestilling på en av Norges flotteste teaterscener. Dette gav inspirasjon til å fortsette teaterarbeidet vårt med utspring i Heimtun. Følg med etter ferien, det er nye spennende ting på gang……

 

rissaungdomslag